BLOGS
Je zelfbeeld is het beeld dat jij van jezelf hebt. Tijdens je leven heb je dat beeld van jezelf ontwikkeld. Vaak ben je je niet eens bewust wat dat beeld is. Je draagt het wel altijd met je mee, waardoor het veel invloed heeft op je kwaliteit van leven. Je gaat je uiteindelijk ook naar je zelfbeeld gedragen. Hierdoor kan je zelfbeeld een self fulfilling prophecy worden. Heb je een te positief of een te negatief zelfbeeld? Daar kun je last van krijgen. Waaraan kun je merken dat je zelfbeeld niet realistisch is?
Vijf voorbeelden van een te negatief zelfbeeld
- Je gaat niet eens beginnen aan een project. Het zal toch wel niet lukken, denk je. Je voelt je moedeloos.
- Je trekt je terug uit vriendschappen. Ze hebben niets aan me, denk je. Ze hebben al genoeg leuke vrienden. En ze hebben het druk, dus zitten ze er niet op te wachten om ook nog iets met jou te moeten doen.
- Je kleedt je zo onopvallend mogelijk. Je maakt jezelf het liefst onzichtbaar. Bovendien vermijd je het strand en het zwembad, want je schaamt je als je in bikini of zwembroek tussen de mensen bent.
- Je verwacht dat je op je werk ieder moment ‘door de mand kunt vallen’. Je denkt dat je collega’s zullen merken dat jij je werk niet naar behoren doet.
- In je relatie ben je wantrouwend als je een compliment krijgt. Je denkt dat de ander iets van je gedaan wilt krijgen en daarom iets aardigs over je zegt. Het is toch niet gemeend, denk je.
Vijf voorbeelden van een te positief zelfbeeld
- Je solliciteert voor een interne functie die te hoog gegrepen is. Je bent verbaasd dat je wordt afgewezen. Want je denkt zelf dat je een uitstekende kandidaat bent.
- Je hebt je vrienden uitgenodigd om een avond te komen luisteren naar jouw presentatie over je vakantie naar Bali en de kennis die je over de cultuur hebt opgedaan. Je realiseert je niet dat er mensen bij zitten die veel meer over Bali weten dan jij en wel eens niet geïnteresseerd zouden kunnen zijn in zo’n invulling van de avond.
- Je hebt je ingeschreven voor een halve marathon maar je leven is eigenlijk al veel te vol. Je denkt dat je het allemaal wel aankunt en dat je makkelijk en snel op de juiste conditie zit. Het valt je vies tegen dat je een blessure oploopt. Dat je jezelf hebt overschat en dat je lijf je een halt toeroept, dringt niet tot je door.
- Je bent naast je werk aan een studie begonnen. Het is best pittig en je snapt niet alles, maar dat wil je niet toegeven want je vindt dat je het makkelijk moet kunnen. Hulp vragen zul je niet snel doen.
- In je relatie ben je sterk. Je bent degene die de ander steunt. Door dik en dun. Je maakt grapjes om de ander op te vrolijken. Je geeft tips. Je denkt mee. Je kunt altijd op jou rekenen. Je bent betrouwbaar. Dat de ander iets mist in jullie relatie kun je je nauwelijks voorstellen. Toch merk je dat je partner niet altijd blij met je is en dat je relatie misschien veel beter zou kunnen.
Een realistischer zelfbeeld
Als je een realistisch zelfbeeld hebt, dan ben je je bewust van je sterke én je minder sterke kanten. Je kunt daardoor beter inschatten wat je wel en niet aankunt, en wat bij je past. Je durft te kiezen, je stelt realistische doelen en je accepteert grenzen. Je vraagt anderen om hulp en je staat open voor feedback. Je kent je waarde en weet waar je voor staat. Het hebben van een realistisch zelfbeeld heeft onnoemelijk veel voordelen. Je zult bijvoorbeeld gaan merken dat je met een realistisch zelfbeeld veel meer energie en levenslust ervaart, dat de relaties met je dierbaren verbeteren, dat je leven zinvoller wordt en dat je durft te kiezen voor wat bij jóu past.
Hoe ontwikkel je een realistisch zelfbeeld?
Om een realistisch zelfbeeld te ontwikkelen neem je in de Zelfbeeldtraining zeven stappen.
- Inzicht in je persoonlijkheid.
- Witboek, waarin je feiten over jezelf verzamelt.
- Volledige zelfacceptatie.
- Feedback geven en ontvangen.
- Zelfvertrouwen verstevigen.
- Eigenwaarde ervaren.
- Zelfexpressie.
Persoonlijkheid
Als jij jouw gebruiksaanwijzing kent, weet je waar jij energie van krijgt én hoe je kunt opladen. Je hebt inzicht in hoe je beslissingen neemt. Je weet hoe je informatie ordent en waarneemt. Je hebt helder waar je blij van wordt. Je weet wat je motiveert. Om kort te gaan krijg je zicht op je ‘blauwdruk’ waardoor je jezelf beter kunt aansturen. Er zijn vijf persoonlijkheidsdimensies die invloed hebben op hoe je functioneert. In de Zelfbeeldtraining krijg je zicht op alle vijf de dimensies. In onderstaande blog wordt er één uitgelicht. De dimensie extravert-introvert. Waar bevind jij je op deze schaal?
> Hoe laad jij op? Het verschil tussen introvert, extravert en ambivert
Eigenwaarde
Het gevoel dat je waardevol bent, los van hoe anderen over je denken, is bepalend voor je functioneren. Hoe merk je dat je een lage eigenwaarde hebt en wat kun je eraan doen? Weet jij wat belangrijk is voor jou? Je gaat je ‘eigen-waarde’ sterker voelen als je in je leven weet wat je kernwaarden zijn, en als je voor die kernwaarden gaat kiezen.
> Vind jij jezelf de moeite waard? Vergroot je eigenwaarde, maak werk van je kernwaarden
Zelfbeeldtraining
Wil jij een realistisch zelfbeeld ontwikkelen? Neem dan deel aan de Zelfbeeldtraining die twee keer per jaar start, in januari en in juni.
Je kunt er ook voor kiezen om de online Zelfbeeldtraining te volgen. Daar kun je ieder moment mee starten en je hebt tot in lengte van dagen toegang plus iedere maand een Q & A.
In de video hieronder vertel ik je over de inhoud van deze training.
Laat via het contactformulier weten dat je belangstelling hebt.
Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op om vrijblijvend met jou te bespreken wat de mogelijkheden zijn.
Bronnen
- McKay, M. & Flanning, P. (2000). Self-esteem. A proven program of cognitive techniques for assessing, improving and maintaining your self-eseem. Oakland, New Harbinger Publications.
- Brach, T. (2004). Radical Acceptance – Embracing your life with the heart of a Buddha. New York, Bantam Books.
- Neef, Manja de (2017). Negatief zelfbeeld. BOOM, Zelfhulpboek.
- Bohlmeijer, Ernst & Hulsbergen, Monique (2017). Dit is jouw leven – Ervaar de effecten van de positieve psychologie. BOOM , Zelfhulpboek.
Hoe laad jij op? Het verschil tussen introvert, extravert en ambivert
Hoe laad jij op? Het verschil tussen introvert, extravert en ambivert Hoe laad jij op na een drukke week? Doe…
Vind jij jezelf de moeite waard? Vergroot je eigenwaarde, maak werk van je kernwaarden
Vind jij jezelf de moeite waard? Vergroot je eigenwaarde, maak werk van je kernwaarden Het gevoel dat je wat waard…